Banden

Op zoek naar goedkope banden voor uw auto of bedrijfswagen in Hardenberg of omgeving? Dan bent u bij Hakkers autotechniek aan de Bruchterweg 99 in Hardenberg aan het juiste adres.

Uw banden zijn essentieel voor uw veiligheid op de weg. Het is daarom van belang regelmatig de bandenspanning en eventuele slijtage te controleren.

Waarom bandenspanning controleren?

Banden - spanning controlerenUit elke band ontsnapt continu een beetje lucht. Het is daarom belangrijk maandelijks de bandenspanning te controleren. Een te lage bandenspanning is slecht voor het brandstofverbruik, maar ook voor de wegligging. Een zachte band wordt bovendien snel heet, waardoor de kans op een klapband toeneemt. Een te hoge bandenspanning is ook niet goed: dit zorgt eveneens voor een slechter contact met de weg en een hogere slijtage.

Met ingang van november 2014 moeten alle nieuwe auto’s zijn voorzien van een ‘Tyre Pressure Monitoring System’ (TMPS). Dit systeem waarschuwt wanneer één of meerdere banden meer dan 20 procent onder de vereiste spanning komt. Vanaf 2015 geldt een defect TPMS systeem als APK afkeurpunt.

* Controleer de band bij voorkeur in ‘koude’ toestand. In de praktijk betekent dat dat u niet meer dan 5 kilometer heeft gereden.
* De juiste bandenspanning staat in het instructieboekje van uw auto, op een sticker in het portier of aan de binnenkant van de tankklep. Wanneer de auto zwaar beladen is kan een afwijkende spanning gelden.
* Bij de meeste tankstations kunt u de bandenspanning gratis controleren en meteen op spanning brengen.
* Stel de juiste spanning in.
* Schroef het dopje van het ventiel, druk het mondstuk van de pomp er recht op en houd deze net zolang aangedrukt totdat de gewenste bandenspanning is bereikt.
* Controleer ook het reservewiel.

Banden controleren op slijtage

Banden - profieldiepteBanden slijten in de loop der tijd en verliezen dus profieldiepte. Minder profiel betekent een slechtere afvoer van water, wat uiteindelijk kan leiden tot aquaplaning, waardoor u geen contact meer met de weg heeft. Als het profiel teveel is afgesleten moeten ze worden vervangen.

* Controleer regelmatig op scheurtjes of oneffenheden.
* De wettelijk minimale profieldiepte bij APK keuring moet tenminste 1,6 mm zijn. Om risico’s te vermijden is het echter verstandig bij minder dan 2 mm de banden te vervangen.
* De profieldiepte kunt u meten met een eenvoudig schuifmaatje.
* Wanneer de banden ouder zijn dan zes jaar, is het verstandig ze te vervangen i.v.m. kans op scheuren, ook al zit er nog voldoende profiel op.

Wanneer moet u uw banden vervangen?

Volgens de wettelijk normen moet u uw autobanden vervangen bij een profieldiepte van minder dan 1,6 millimeter. Om risico’s te vermijden adviseren wij echter zomerbanden te vervangen bij een profieldiepte van 2 mm of minder (bij winterbanden minder dan 4 mm).

In veel gevallen slijten de banden scheef af, waarbij de buitenzijde van het loopvlak (het deel dat contact heeft met het wegdek) dan nog relatief goed is, maar aan de binnenzijde het profiel al bijna is weggesleten. Komt u dan even langs, want de band moet vervangen worden.