Waar moet je op letten bij een zakelijke autoverzekering?

2024-03-06
JW Verzekeringen B.V.

Als ondernemer ben je afhankelijk van je voertuig(en) om je bedrijfsactiviteiten soepel te laten verlopen. Of je nu een ZZP'er bent met één auto of een bedrijfseigenaar met een heel wagenpark, het is van essentieel belang om je voertuigen goed te verzekeren. Een zakelijke autoverzekering biedt de nodige bescherming en gemoedsrust, maar waar moet je nu precies op letten bij het afsluiten van zo'n verzekering?

1. Dekking zakelijke auto

Het is cruciaal om de juiste dekking te kiezen die past bij de behoeften en risico's van je bedrijf. In Nederland zijn er drie hoofdtypen dekkingen:

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid): Dit is de minimale verplichte dekking die schade dekt die jij of je werknemers aan anderen toebrengen met het voertuig.

  • WA + Beperkt Casco: Naast dekking voor schade aan anderen, biedt deze dekking ook bescherming tegen schade aan je eigen voertuig door bijvoorbeeld diefstal, brand, of natuurrampen.

  • WA + Volledig Casco (Allrisk): Dit is de meest uitgebreide dekking die alle schade aan zowel anderen als je eigen voertuig dekt, zelfs als het jouw schuld is.

Kies een dekking die past bij de waarde van je voertuig(en) en het risico dat je bereid bent te dragen.

2. Soort gebruik zakelijke auto

Het is belangrijk om aan te geven of je de auto alleen zakelijk gebruikt, privé gebruikt, of een combinatie van beide. Dit kan van invloed zijn op de premie van je verzekering.

3. Aantal bestuurders

Geef aan hoeveel werknemers er de auto zullen besturen. Sommige verzekeraars rekenen premies op basis van het aantal bestuurders, terwijl anderen een vast tarief hanteren ongeacht het aantal.

4. Schadevrije jaren

Net als bij een particuliere autoverzekering, kunnen schadevrije jaren een grote rol spelen bij het bepalen van de premie voor je zakelijke autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe lager de premie over het algemeen zal zijn.

5. Aanvullende dekkingen

Overweeg of je extra dekkingen nodig hebt, zoals inzittendenverzekering, rechtsbijstandverzekering of pechhulp. Deze aanvullende dekkingen kunnen je extra bescherming bieden in verschillende situaties.

6. Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade. Over het algemeen geldt: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Overweeg wat voor jouw bedrijf het beste past: een hoger eigen risico kan op korte termijn kosten besparen, maar kan duurder uitpakken bij schade.

7. Vergelijk verschillende aanbieders

Last but not least, vergelijk verschillende verzekeraars voordat je een beslissing neemt. Let niet alleen op de premies, maar ook op de voorwaarden en dekkingen die worden aangeboden. Een goedkopere premie is niet altijd de beste keuze als de dekking ontoereikend is.

Kortom, bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering zijn er diverse factoren om rekening mee te houden. Door de juiste dekking te kiezen, rekening te houden met je specifieke bedrijfssituatie en verschillende verzekeraars te vergelijken, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf goed beschermd is op de weg. Laat je hiervoor adviseren door een tussenpersoon als JW Verzekeringen en krijg via hun de meest geschikte verzekering, voor de laagste prijs.